TangoMaestro - Valtakunnallinen tangolaulukilpailu

TangoMaestro valtakunnallinen tangolaulukilpailu – Suomalaista tangoa tunteella, taidolla ja tangon kulta-ajan vuosikymmenten (1940-60) perinteitä kunnioittaen. Tyylinmukainen tulkinta ratkaisee.

Kilpailu on otettu erittäin hyvin vastaan kilpailijoiden keskuudessa. Ammattilaiset ja pitkään laulua harrastaneet laulajat ovat löytäneen kisan ympäri Suomen. Kilpailun finaali on vaativa ja laulajat joutuvat tekemään sen eteen todella töitä. Koko TangoMaestro-toiminnan lähtökohtana on tyylinmukainen laulaminen ja se, että laulamiseen löydettäisiin takaisin AJATUS. Laulajat ovat odottaneet tällaista kisaa, jossa vain laulu merkitsee – ei siis muut ulkomusiikilliset asiat tai esim. laulajan ikä!

Kyseessä on ohjelmallisesti vaativa kilpailu, jossa halutaan kunnioittaa kilpailijoita luomalla jokaiselle mahdollisimman hyvät lähtökohdat päästä parhaaseen tulokseen. TangoMaestro-tiimi tukee ja harjoittaa finalisteja ohjaamalla laulajia parhaaseen äänenkäyttöön ja tyylinmukaiseen tulkintaan. Kaikille halukkaille on tarjolla koulutusta läpi vuoden tangolaulukursseilla, joita järjestetään eri paikkakunnilla ympäri Suomea. Finaalissa kukin laulaja saa laulaa hänen kohdalleen osuneet tangot haluamassaan sävellajissa ja harjoitella tangot orkesterin kanssa ennen varsinaista finaalia ja näin nousta lavalle turvallisin mielin.

TangoMaestro-kilpailun järjestää TangoSawo ry, jonka puheenjohtajana toimii sellotaiteilija ja kapellimestari Matti Makkonen. TangoMaestro tangolaulukilpailun lisäksi TangoSawo ry järjestää vuosittain eri puolille Suomea ulottuvia konserttikiertueita, joissa solisteina esiintyy edellisten vuosien menestyjiä.

Julkaistut albumit


TangoMaestro - VOL1

TANGOMAESTRO VOL. 1

Marraskuussa 2017 julkaistiin ensimmäinen äänite, jossa pääosin harvemmin kuultuja suomalaisia tangoja tulkitsevat kahden ensimmäisen vuoden voittajat TangoMaestro Orchestran kanssa.


TangoMaestro - Aavistus joulun

Aavistus joulun

Jouluksi 2020 julkaistiin Aavistus joulun -äänite, jonka esim. YLE1 nosti merkittävien uusien kotimaisten joululevyjen joukkoon.
YLE – Tangoäänet jouluun sovitettuina


Hopeakuvastin

Keväällä 2022 julkaistussa äänitteessä on taltioituna aiemmin julkaisemattomia Toivo Kärjen upeita tangoja. Hopeakuvastin-levyn sanoittajia ovat mm. Reino Helismaa, Vexi Salmi ja Juha Vainio. Esim. levyn nimikappale – Hopeakuvastin kertoo – on tango, joka Metro-tyttöjen oli määrä levyttää vuonna 1956, mutta syystä joka ei ole tiedossa, levytys ei tuolloin toteutunut. Nyt tämä Reino Helismaan sanoittama hieno tango on vihdoin saatu levylle.


TangoMaestro Orchestra

Matti Makkosen johtama kuudesta alan huippumuusikosta koostuva akustinen orkesteri:

  • Susanna Mieskonen-Makkonen (viulu)
  • Kirsi Laamanen (harmonikka)
  • Matti Makkonen (musiikin sovitus, sello)
  • Toni Taskinen (kitara)
  • Petri Herranen (piano)
  • Jarmo Hiekkala (kontrabasso)
  • Juha Huikari (ääniteknikko)
TangoMaestro Orchestra:
Susanna Mieskonen-Makkonen (viulu), Kirsi Laamanen (harmonikka), Matti Makkonen (musiikin sovitus, sello), Toni Taskinen (kitara), Petri Herranen (piano) ja Jarmo Hiekkala (kontrabasso)

Toivo Kärjen nuorin lapsi, suomalaisen kevyen musiikin – erityisesti jazzin asiantuntija Kalervo Kärki on verrannut TangoMaestro Orchestran musisointia parhaiden 1940- ja 1950-lukujen tanssiorkestereiden soitantaan. Orkesterin instrumentteja ovat viulu, harmonikka, sello, akustinen kitara, piano ja kontrabasso ja siinä soittaa kuusi eri puolilta Suomea kotoisin olevaa ammattimuusikkoa. TangoMaestro Orchestra on toiminut vuodesta 2016 lähtien valtakunnallisen TangoMaestro -tangolaulukilpailun finaalin orkesterina.

TangoMaestro Orchestran muusikot on viime vuosina esiintyneet kotimaan lisäksi Sveitsissä ja Unkarissa. Se on kutsuttu esiintymään niihin uudelleen kuin myös mm. Saksaan. Orkesteri solisteineen esiintyy vuosittain TangoMaestro – tangolaulukilpailun finaalin lisäksi muutamissa salikonserteissa ja erityisesti kesäaikaan muutamissa lavatansseissa. Yleensä orkesterin solistina esiintyy kaksi laulusolistia – naisten ja miesten sarjan voittaja viime vuosien TangoMaestro -tangolaulukilpailuista.